Ο νομός Δράμας βρίσκεται στη Μακεδονία και υπάγεται διοικητικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποτελείται από πέντε δήμους, που ο καθένας έχει αρκετά χωριά, αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος.
Ο δήμος Δράμας αποτελείται από χωριά όπως, οι Ταξιάρχες, ο Ξηροπόταμος, η Χωριστή, η Καλλίφυτος, ο Καλός Αγρός, ο Μαυρόβατος, το Μικροχώρι, το Σιδηρόνερο και άλλα. Στον δήμο Δράμας λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα από αυτά είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» κάθε Σεπτέμβριο. Το φεστιβάλ τραγουδιού «Dramaica Youth Festival» που πραγματοποιείται στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας και η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία», με αντικείμενο το κρασί και την πλούσια τοπική γαστρονομία σε μία κατεξοχήν οινοποιητική περιοχή της χώρας. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Δράμας την 1η Ιουλίου αλλά και της απόκριας με το Καρναβάλι στη Χωριστή. Επίσης όλο τον Δεκέμβριο πραγματοποιείται η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, η «Ονειρούπολη Δράμας», ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό!
Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου εκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση καταλαμβάνοντας όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νομού. Αποτελείται από τα χωριά Δασωτό, Περιθώριο, Λευκόγεια, Παγονέρι, Βώλακα, Ακρινό, Λιβαδάκι, Οχυρό, Εξοχή, Βαθύτοπο, Γρανίτη κ.ά. Η μεγάλη έκταση του δήμου, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και η μορφολογία του εδάφους, όπου περιλαμβάνονται μερικοί από τους υψηλότερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, ‘οπως ο Όρβηλος, το Φαλακρό, το Μενοίκιο, τα όρη Βροντούς κ.α., κάνουν την περιοχή ιδιαίτερη και της προσδίδουν μια επιπλέον αξία στον τομέα του αθλητικού τουρισμού. Στη περιοχή υπάρχουν αξιοθέατα όπως το ιστορικό Οχυρό Λίσσε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το Μουσείο του, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, η Λίμνη Λευκογείων και πλήθος μεταβυζαντινών ιστορικών ναών. Από όλα τα αξιοθέατα περνούν πεζοπορικά μονοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούνται και σε αθλητικούς αγώνες που διοργανώνονται στη περιοχή κάθε Μάιο.
Ο δήμος Παρανεστίου είναι ένας ορεινός δήμος που διασχίζεται από το Νέστο, έως το φαράγγι των Θρακικών Τεμπών. Νότια ορθώνονται τα Όρη Λεκάνης ενώ βορειοανατολικά η οροσειρά της Κούλας με τα βουνά Χαϊντού (Ερύμανθο) και Στάμνα και την ορεινή περιοχή του Λεπίδα. Στα βόρεια ορθώνεται το Φρακτό και βορειοδυτικά, στα όρια με το δήμο Δράμας η Ελατιά. Στις πλαγιές των βουνών σχηματίζονται αρκετοί χείμαροι που ενώνονται σε μεγάλους παραποτάμους του Νέστου, σχηματίζοντας εντυπωσιακούς καταρράκτες. Στον δήμο υπάρχουν πολλά γεφύρια όπως το γεφύρι της Κρήνης, της Πρασινάδας κάτω από το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Πεύκης, του Πεχάν στο ρέμα Θερμιών, τα πέντε γεφύρια του Στραβορρέματος, τα τρία γεφύρια του Φαρασινού, το μονότοξο γεφύρι του Τσουκαλιού, τα γεφύρια του Τραχωνίου και το το μεγαλύτερο του είδους του μονότοξο γεφύρι στην Ανατολική Μακεδονία, αυτό του Αρκουδορέματος. Επίσης στον δήμο Παρανεστίου βρίσκονται τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής στην Αδριανή.
Ο Δήμος Δοξάτου είναι ο νοτιότερος δήμος του νομού Δράμας και αποτελείται από τα χωριά Άγιος Αθανάσιος, Αγορά, Κεφαλάρι, Κύργια, Πηγάδια, Καλαμπάκι, Αγία Παρασκευή, Καλαμών, Νεροφράκτης και Φτελιά. Οι πηγές Κεφαλαρίου είναι σημείο χαλάρωσης καθώς περιβάλεται από πυκνή βλαστηση και ποταμάκια, που δημιουργούν μια όαση ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο Μικροχώρι βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα οινοποιεία της περιοχής και στα υπόλοιπα χωριά βρίσκονται αγροτουριστικές μονάδες όπως, ελαιοτριβείο, παραδοσιακό χαλβαδοποιείο, κτήμα καλλιέργειας και μεταποίησης λαχανικών. Κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνται ιπποδρομίες. Είναι, αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσης του ιστορικού Δοξάτου και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Δράμας.
Ο Δήμος Προσοτσάνης αποτελείται από τα χωριά Προσοτσάνη, Ανθοχώρι, Γραμμένη, Καλή Βρύση, Καλλιθέα, Κοκκινόγεια, Μικρόπολη, Πετρούσσα, Πύργοι, Χαριτωμένη κ.ά. Στον δήμο βρίσκεται το σπήλαιο Αγγίτη, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 11 χιλιόμετρα. Επίσης, αποτελεί το μεγαλύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο κυλά ο ποταμός Αγγίτης. Το Μενοίκιο όρος με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα στα πυκνά δάση, φαράγγια, οροπέδια και υποαλπικά λιβάδια του, το κατατάσσουν στις πιο σημαντικές ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 φυτικά είδη, τα οποία συνθέτουν 20 περίπου οικότοπους. Στη περιοχή βρίσκονται επίσης δύο από τα οινοποιεία της Δράμας καθώς και το οινοποιείο του θεού Διόνυσου. Στον ποταμό Αγγίτη πραγματοποιούνται διαδρομές ράφτινγκ όλο τον χρόνο.