Ελαιόλαδο
Η Δράμα, τα τελευταία χρόνια παράγει λάδι και ελιές με ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα λόγω των κλιματικών συνθηκών. Τα ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται στη Δράμα είναι ποικιλίας Χαλκιδικής και Μεγάρων, από το μείγμα των οποίων παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό και το αγουρέλαιο του τόπου. Ο καρπός της ελιάς, συλλέγεται με προσοχή για να μην υπάρξει οποιοσδήποτε τραυματισμός του και μετέπειτα τον μεταφέρεται σε σύγχρονο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο, βιολογικών προτύπων και ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η υψηλή θρεπτική αξία και η μοναδική γεύση του ελαιολάδου της περιοχής καθιστουν τον τόπο ανταγωνιστικό στην ελαιοπαραγωγή. Οι ιδιαίτερες νότες του ελαιόλαδου μετατρέπουν κάθε γεύμα σε μια γαστρομομική πανδαισία.
Γαλακτοκομικά
Τα αρώματα που αναδύονται από την πλούσια χλωρίδα της περιοχής της Δράμας αγκαλιάζουν όλη τη γκάμα των γαλακτοκοπικών προϊόντων της προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομικής αξίας και απαράμιλλης ποιότητας! Οι συνθήκες του εδάφους, καθιστούν την περιοχή ιδανική για βιολογική καλλιέργεια και εκτροφή, πράγμα που αναδεικνύει την αυθεντικότητα των προϊόντων. Στη Δράμα παράγεται κατσικίσιο και αιγοπρόβειο τυρί, γραβιέρα, κασέρι, γιαούρτι, κεφίρ και βούτυρο. Με σεβασμό στην παράδοση και την φύση, διατηρείται η ποιότητα κάθε προϊόντος, που πρωταγωνιστεί στα δραμινά τραπέζια.
Μέλι
Η Δράμα, περιτριγυρισμένη από βουνά και βιότοπους γεμάτους άνθη και φυτά, είναι ο παράδεισος για τους μελισσοκόμους της. Με ιδιαίτερα είδη μελιού, όπως το μέλι λεβάντας, το μέλι από ανθη τσάι του βουνού, το μέλι βαμβακιάς κ.ά., είναι μια νέα άποψη στην διατήρηση μιας αιώνιας παραγωγής με νέες νότες. Οι ωφέλειες της κατανάλωσης του μελιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα, πλέον οι σύγχρονοι μελισσοκόμοι αξιοποιούν τις γνώσεις τους για να παράγουν υγιεινά και θρεπτικά σκευάσματα με βάση το μέλη και χωρίς επιπλέον επιβλαβείς προσθήκες, όπως το μέλι κακάο, η πάστα με φυστίκι, η πάστα με φουντούκι και πολλά ακόμη. Οι ποσότητες του μελιού της Δράμας είναι αρκετά μεγάλες, διατηρούν ωστόσο την ποιότητα τους στο μέγιστο.
Κρέατα και αλλαντικά
Τα αλλαντικά της Δράμας είναι γνωστά πενελλαδικά. Τα παραδοσιακά λουκάνικα, ο παστουρμάς, το χοιρομέρι με μυρωδικα κ.ά. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό, είναι ότι η προέλευση των πρώτων υλών είναι κι αυτή από την Δράμα. Τα ντόπια κρέατα, παράγονται με φροντίδα από τους παραγωγούς και διατίθενται στα εστιατόρια της περιοχής, σε παραδοσιακές και νέες συνταγές. Αυτό που ξεχωρίζει τις συνταγές αυτές είναι η αυθεντικότητα της γεύσης του κρέατος. Στη Δράμα εκτρέφονται βοωειδή και αμνοερίφια, ενώ έχει και μεγάλη ποικιλία σε κυνήγι.
Χειροποίητα ζυμαρικά και πίτες
Οι γυναίκες της Δράμας κρατούν τις παραδόσεις μέσα από συνταγές που διατηρούν από γενιά σε γενιά. Έτσι δημιουργήθηκαν γυναικείοι συνεταιρισμοί που δημιουργούν μικρά παραδοσιακά γαστρονομικά θαύματα. Στους συνεταιρισμούς, καθημερινά παράγονται χειροποίητα ζυμαρικά, πίτες, σάλτσες και μαρμελάδες από αγνά ντόπια υλικά που συλλέγονται από τις γυναίκες. Οι πίτες, άλλες παραδοσιακές και άλλες “πειραγμένες”, είναι η πιο γνωστη παρασκευή. Μπορείς επίσης να βρείς χυλόπίτες, κους κους, τραχανά, σιρόν και πολλά ακόμη που θα σε εμπνεύσουν να δημιουργήσεις τα δικά σου πιάτα.
Κρασιά
Η περιοχή της Δράμας, όπως αποδεικνύουν τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, ήταν στην αρχαιότητα ένας απέραντος αμπελώνας, κάτι που δικαιολογεί και τη λατρεία του θεού Διονύσου σε αρκετά σημεία του κάμπου αλλά και μέσα στην ίδια τη Δράμα. Όμως η καλλιέργεια της αμπέλου και η παραγωγή κρασιού δεν είναι μόνο μια τυπική αγροτική διαδικασία. Είναι και ένδειξη ευζωίας και επιπέδου πολιτισμού. «Οίνος (γαρ) ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού» και έχοντας ενσωματωθεί στον «Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», έχει διεθνείς διακρίσεις που έχουν αποσπάσει τα τελευταία χρόνια οι Δραμινοί οινοπαραγωγοί και δείχνουν καθαρά τις άριστες προδιαγραφές των μονάδων τους, το ενδιαφέρον το οποίο επενδύουν στην υψηλή οινοποιητική τέχνη αλλά και τις εξαίρετες από κάθε άποψη φυσικές συνθήκες που τους εξασφαλίζει η γη της Δράμας.